Memorandum of understanding (MoU) getekend rond het MYRRHA-project met het SCK•CEN

Myrrha LogoVandaag 10 januari 2011 werd in aanwezigheid van premier Yves Leterme, van Sabine Laruelle, federaal Minister van Wetenschapsbeleid en Voogdijminister van het von Karman Instituut, en van Paul Magnette, federaal Minister van Klimaat en Energie en Voogdijminister van het SCK•CEN, een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend tussen het von Karman Instituut (VKI) en het SCK•CEN. Het gaat om het uittesten van technieken en componenten die zullen gebruikt worden in de innovatieve MYRRHA-installatie, een onderzoeksinfrastructuur die als prioritair werd aangeduid door de Europese Commissie en die ontwikkeld wordt door onderzoekers van het SCK•CEN in Mol.

Het von Karman Instituut is een naar Belgisch recht internationale non-profit onderzoeksinstelling die bestaat sinds 1956. Het wereldbefaamde VKI is gespecialiseerd in de stromingsdynamica. Deze federale onderzoeks- en educatieve instelling is gevestigd in Sint-Genesius-Rode en leidt jaarlijks ongeveer 130 studenten op uit verschillende landen van het Atlantisch Bondgenootschap. Er werken een honderdtal mensen die experimentele en numerieke studies uitvoeren op gebied van lucht- en ruimtevaart, turbomachines en stuwkracht, leefmilieu en industriële processen. Het VKI heeft verscheidene onderzoekscontracten afgesloten met diverse bedrijven (Techspace Aero, Snecma, Umicore, ArcelorMittal,...) en internationale organisaties (RTO/NATO, Europese Ruimtevaart Organisatie, Europese Commissie,...).

Het VKI zal, als onderdeel van de samenwerking met het SCK•CEN, een experimentele opstelling realiseren om de doorstroming van de koelvloeistof van de MYRRHA-onderzoeksreactor te simuleren en te valideren.

Het VKI zal ook werken aan het ontwerp van de pompen van het primair circuit, aan de realisatie van meetinstrumenten en aan een ultrasoon visualisatiesysteem van de interne reactorcomponenten.
De uitdaging zit in de extreme omstandigheden waarin het systeem zich zal bevinden, namelijk in een vloeibaar metaal en blootgesteld aan hoge temperaturen en stralingen.

 

 
Twitter Facebook Twitter Subscribe
 

SUPPORTED BY

BELSPO STO
 

VKI, CENTER OF EXCELLENCE

ESA          LEDITH